3 – 3 – 1 – 2. ARA YÜKLER

a) Rüzgar Yükü

Açık havada ve belirli bir yüksekliğin üzerinde bulunan borular rüzgara maruz kalır ve tesisin çalışma ömrü boyunca beklenen maksimum rüzgar hızına dayanacak şekilde tasarlanır. Rüzgar kuvvetini hesaplamak için çeşitli yüksekliklerde rüzgar basıncı kullanılır.

b) Sismik Yük

Sismik yük, deprem kaynaklı bir çalkalamanın bir yapıya uygulanması anlamına gelen deprem mühendisliğinin temel kavramlarından biridir. Bir yapının zeminle veya bitişik yapılarla veya tsunami’den yerçekimi dalgalarıyla temas yüzeylerinde olur.

c) Su Darbesi

Su darbesi, hareket halindeki bir sıvının (genellikle bir sıvı, bazen de bir gaz) aniden durmaya veya aniden (momentum değişikliği) değişmeye zorlandığı bir basınç dalgalanması veya dalgasıdır. Su darbesi genellikle bir boru hattı sisteminin sonunda bir valf aniden kapandığında ve boruda bir basınç dalgası yayıldığında ortaya çıkar. Buna hidrolik şok denir.

d) Buhar Darbesi

Buhar darbesi, ani stop vanası kapanmaları nedeniyle bir süper-ısıtılmış veya doymuş buharın bir buhar hattında geçici akışı tarafından üretilen basınç dalgalanması, ara sıra yük olarak kabul edilir. Akış geçici olmasına rağmen, boru gerilme analizi amacıyla, boru titreşimi indükleme eğilimi gösteren sadece boru segmenti boyunca dengesiz kuvvet hesaplanır ve boru modeli üzerinde statik eşdeğer kuvvet olarak uygulanır.

e) Emniyet Valfi Reaksiyon Gücü

Tahliye vanası deşarjından kaynaklanan reaksiyon kuvvetleri, ara sıra yük olarak kabul edilir. Açık bir boşaltma tesisatında emniyet tahliye vanasının açılmasını takiben kararlı durum akışına bağlı reaksiyon kuvveti, ASME B31.1 Ek II’ye göre hesaplanabilir ve boru modeline statik eşdeğer kuvvet olarak uygulanabilir.